De fikser sykkelen din gratis

Ungdomsdrevne sykkelverksted har blitt mer og mer populært. — Et kjempegodt tilbud, sier kundene.

Tekst Andreas Reite Foto Andreas Reite

Grorud, Torshov, Tøyen og Holmlia er bare noen av stedene i Oslo du kan få fikset sykkelen din gratis eller til en billig penge. På et industrifelt i bydel Bjerke er Norman og Martin (15) bøyd over en sportssykkel – godt i gang med siste finpuss. 

Selvdrevet sykkelverksted

Åpningstider hos ungdomsverksted i Oslo:

 • Torshovdalen
  Tirsdag 17-20
  Torsdag 16-20
 • Tøyen:
  Mandag 10-15
  Tirsdag 10-15
  onsdag 14-17
  Torsdag 14-17
 • Bjerke:
  Tirsdag 12-15
  Onsdag 12-15
  Torsdag 12-15
 • Grorud:
  5-16 August
  Mandag – Fredag 12-17
 • Holmlia:
  Åpner 19. August

— Vi må bare stramme opp bremsene litt, så er denne klar.

Blant vennene til Norman og Martin er det nesten ingen som har sommerjobb. Selv jobber de tre dager i uka i et selvdrevet sykkelverksted på Vollebekk. Tidligere under oppsyn fra mer erfarne reparatører har de nå blitt selvstendige sykkelfiksere, og har til og med stått for navn og logo. 

 

To ungdommer driver et sykkelverksted på Bjerke

Noman (t.h) og Martin planlegger å fortsette med reparatørjobben også etter at sommeren er over.

Seriøs sykkelfiks

De bretter av de oljete plasthanskene, og tar seg tid til en liten pause i solveggen. Der studerer de notatboken, hvor de loggfører alt som blir gjort. De har vært kurset siden i fjor høst. Noman forteller at de gikk fra å ikke kunne noe om sykler, til å kunne gjenkjenne hjulstørrelser ved bare å kaste et blikk. 

Jeg kjente Reodor Felgen. Han fantes faktisk i virkeligheten, vet du. Så jeg kjenner igjen en sykkelreparatør når jeg ser en. 

Eytor Sigurbergsson

 

— Det er ikke så lett for oss ungdom å få jobb om sommeren. Mange tenker nok at vi er uansvarlige. Og kanskje vi er det, men vi dette tar vi veldig seriøst. 

sykkelverksted på Bjerke

Noman (15) loggfører tid og behandling på sykkelen.

Eget utstyr

Ellen Pande-Rolfsen jobber som prosjektleder i Bydel Bjerke. Hun forteller at det er bydelen som har startet opp tilbudet, med støtte fra Bymiljøetaten og Miljøhovedstaden.

— I Bjerke finnes det mange ulike sommerjobber for ungdom. Blant annet på Linderud gård, hvor man kan jobbe med dyr og gårdsdrift i sommermånedene. 

Reperatør i sykkelverksted undersøker sykkel
Levende by
Her får du kjøpt sykkel for en 200-lapp

Pande-Rolfsen legger til at det samtidig er mange som synes det er mye mer spennende å drive med mekanikk og reparering. Derfor startet opp kurset for ungdommene i fjor høst. Der fikk Noman og Martin muligheten til å bygge egne sykler fra bunn.

— Etterhvert begynte de til og med å kjøpe inn litt eget verktøy også. Så det er veldig ålreit at vi nå har fått mulighet til å lønne dem. 

Kjempebra tilbud

 Det er sykkelen til Lise Sørlie som repareres. Om en halvtime kommer den til å og være skinnende ren, ha nytt dekk og smurte bremser. Hun nevner at hun fant ut om sykkelverkstedet på nettet, og bestemte seg for å sjekke det ut. 

Lise Sørlie er utrolig fornøyd med sykkelreparasjonen.

— Det er et kjempebra tilbud. Jeg får fikset sykkelen min gratis. Det eneste jeg betaler for er nye deler. I tillegg blir ungdommen satt i sving, i stedet for å bare rusle rundt.

Råd til å kjøpe bøker

Etter sommeren begynner Noman og Martin på videregående. De er enige om at det derfor passer ekstra bra med litt penger.

— Nå har vi råd til å kjøpe litt bøker og sånt, ler Martin. 

Hjemmelaget logo for sykkelverksted

Noman og Martin har gitt sykkelverkstedet navnet «B9 Sykkelfix». B9 er slang for Bjerke – eller bydel ni.

Reodor Felgen

Nå planlegger guttene å bygge et mobilt sykkelverksted, slik at de kan tilby reparering i borettslagene og ved lekeplassene rundt omkring i Bjerke. Ingeniør Eytor Sigurbergsson viser Noman og Martin tegningene, basert på innspill fra dem selv. Brettbare seter for plassbesparelse og en høyttaler er blant forslagene som har fått plass. 

— Wow. Så kreativ du er, reagerer Noman. 

Sigurbergsson nevner at han tidligere jobbet tett med Ivo Caprino.

— Jeg kjente Reodor Felgen. Han fantes faktisk i virkeligheten, vet du. Så jeg kjenner igjen en sykkelreperatør når jeg ser en, ler han. 

Ring 2 ferdig tilrettelagt for syklister
Smart reise
Her kan du sykle byen på tvers

 

Fornøyd med sykkelreparasjon

Sykkelen til Lise Sørlige er ferdig reparert og vasket. Noman og Martin kan notere ned enda en fornøyd kunde i notatblokken. Lise forteller at hun er kjempefornøyd. 

 

Martin (15) jobber med sykkelreparasjon på sykkelverkstedet.

Martin (15) tester at siste sykkelfiks sitter som den skal.

— Sykkelen har vært ødelagt og stått fast i garasjen kjempelenge. Men nå skal jeg på sykkeltur til Danmark, så da måtte jeg bare få fikset den, avslutter hun.