Dette kan du dyrke på kjøkkenbenken nå!

Ja, det er fortsatt litt kaldt ute, men visste du at plantegleden starter innendørs på kjøkkenbenken? Her er fire vekster du bør plante nå for å kunne høste senere! Først ut: tomat!

Tekst Mari Fossheim Foto Nick Torontali/Unsplash og Silje Vang Askilsrud

Du trenger faktisk ikke så stor plass for å dyrke selv: vinduskarmen, balkongen eller plantekasser er ypperlige vestområder for en mengde matplanter. Så er det jo unektelig ganske stas å dyrke sine egne grønnsaker! I tillegg til å være klimavennlige, kortreiste og økologiske, er det all grunn til å tro at disse herlighetene smaker enda bedre enn de du kjøper i butikken. Klar for planteskole? Her er noen grønnsaker vi vet du kommer til å lykkes med!

Tomat

Du trenger verken drivhus eller slottspark for å dyrke tomater – alt du trenger er en solfylt vinduskarm (og gjerne en balkong når varmen kommer)

Bør såes: mellom 1 mars og første del av april

Planteskole -tips: Bruk gjerne en tom drueboks i plast, det blir til et minidrivhus!

  • Det enkleste er å kjøpe frø, ikke bruke frø fra butikktomater. Gjør det enklere for deg selv og velg frø fra kortvokste tomater. De blir 20-50 cm høye.
  • 10-15 frø er passelig mengde til en drueboks. Sår du i potter kan du regne 3-4 frø i hver potte.
  • Tomater liker næringsrik jord, og når planten har fått litt størrelse vil den ha litt ekstra næring. Kaffegrut for eksempel!
  • Husk at jorden skal være fuktig, men ikke gjennomvåt, og vanningen bør skje fra undersiden. Da slipper du at småfluer slår seg ned i jorda og denne vanningen stimulerer røttene til å strekke seg nedover.
  • Innen 1 uke kommer ting til å skje! Når spirene dine har blitt noen centimeter og bladene vender oppover, trenger du ikke lokk lenger.
  • Knip bort plantene som ser minst ut. Har du sådd i en drueboks bør du ha igjen ca. 6 planter. Har du sådd i en potte skal du ha en plante per potte.
  • Når plantene har fått to, tre blader trenger de en større potte. Nå trenger de mye lys, og vinduskarmen er et godt sted å være!
  • Er plantene stabile er det på tide med flytting igjen (husk: jo større potte jo gladere blir tomatplantene dine!)
  • I juni kan plantene flyttes ut på balkongen, men husk at de liker gradvis tilvenning til utelivet.
  • En lun plass i solveggen+ rikelig med vann =stor sjanse for mange deilige solmodne tomater!

Godt med gulrot! I tillegg er de takknemlige å dyrke! Foto: Markus Spiske/Unsplash

dyrking: plantekasser
Levende by
Du trenger ikke grønne fingre for å bli bonde i byen

Gulrot

Gulrota er en fin grønnsak å starte med i kjøkkenhagen. Men glem det fancy utstyret – gulrøttene er takknemlige for å vokse opp i en melkekartong i vinduskarmen.

Bør såes: i april-mai

Planteskole -tips: Klipp av øverste del av melkekartongen og klipp av hjørnene i bunnen for drenering. Bruk gjerne de store kartongene på 1,75l.

  • Fyll kartongen med jord, og la det være igjen noen få cm til kanten. Bruk en finkornet jord uten steiner.
  • Strø gulrotfrø utover overflaten. En fingerklype, ca. 20-30 frø per 1,75 liter kartong er passe.
  • Dekk frøene med ca 1 cm jord.
  • Sett alle kartongene i en plastkasse med lokk. Sørg for at det er lufting i kassa, så frøene ikke råtner. Hold også jorda jevnt fuktig. De kan også settes i en vinduskarm med rikelig med lys.
  • Gulrøtter må vannes ofte – men lite om gangen!
  • Når plantene er 10-15 cm må de plantes ut, f.eks i en plantekasse. Skjær bunnen forsiktig av kartongene, klipp litt opp i sidene og plant hele kartongen!
  • Grav kartongen ned i jorda, slik at bare øverste del av kartongen er synlig.
  • Utover i sommersesongen kan du tynne vekk de største så det blir plass til resten. Obs obs – gulrøttene som tynnes vekk smaker også nydelig!

Salat

Planteskole

Planteskole: start med salat! Foto: Sigmund/Unsplash

Er du helt grønn på dyrking? Start med salat! Det er enkelt å så, enkelt å dyrke, enkelt å høste og en pakke med frø gir myyye salat.

Bør såes: innendørs i potter fra april

Planteskole -tips: Du kan så salat flere ganger gjennom hele sommeren da vil du få en jevn avling hele sesongen. Den spirer etter noen få dager, og er klar til spising i løpet av en til to måneder avhengig av salattype.

  • Salat kan med fordel dyrkes i potter og trenger ikke et veldig dypt jordlag.
  • Det er greit å vite at salat ikke krever så mye varme. Flere sorter spirer faktisk ikke ved temperaturer over 20 grader.
  • Legg småstein eller lecakuler i bunnen på en potte med hull i. Fyll på med grønnsaksjord og et tynt lag såjord. Trykk lett med hånden før du vanner forsiktig. Hold jorden fuktig.
  • Etterhvert som det blir varmt nok, kan du plante salaten ut i noen større krukker, eller i et opphøyd bed/plantekasse. Du kan så salat gjentatte ganger hele sommeren. Det beste er å så på nytt hver tredje til fjerde uke.
  • Står salaten for lenge vil en blomstre og gå i frø. Derfor trenger du ikke å så veldig mye om gangen (du må rekke å spise den opp). Det kan også være lurt å variere med flere sorter salatplanter.
  • Salat er enkelt å dyrke men den trenger litt næring underveis. Omtrent fire uker etter planting kan du gjødsle.

 

Brokkoli

Klar for en litt mer avansert og plasskrevende type? Lilla brokkoli er gøyal å dyrke, den er nyttig og veldig næringsrik. Og moroa starter på kjøkkenbenken!

Bør såes: mars-april

Planteskole -tips: Spiretemperaturen til frøene er optimal ved 20 grader. Etter at de første spirene dukker opp kan de flytte til et kjøligere sted, men ikke glem at de trenger nok lys.

  • Så brokkoli innendørs ca. 5-6 uker før den skal plantes ut.
  • Sett frøene 1-2 cm ned i jorden, og med ca. 5 cm avstand mellom plantene. Plasser dem et lunt sted under spireperioden.
  • Når planten har kommet opp, vil den stå lyst, kjølig og luftig. Men planten må ikke fryse, så sørg for at temperaturen ikke går under 15 grader.
  • Tilvenningen til utelivet må skje gradvis. Begynn med kortere tidsøkter før brokkolien plantes ut for godt.
  • Plant i dype plantekasser eller på friland. Husk at dette er planter som trenger litt plass. Bruk næringsrik jord med høyt kalkinnhold. Sørg for å gjødsle i vekstperioden, og gi dem nok vann.
  • Du kan begynne innhøsting fra juli/august og høstetiden kan vare lenge.
  • Det beste er å høste litt hver uke for at knoppene ikke skal vokse ut for mye.

Sjekk ut https://spiselighage.no/2021/03/24/dyrke-brokkoli/ for mer info om brokkolidyrking!

Lykke til!